top of page

Adaptogény

Aktualizováno: 17. 4. 2020



Počuli ste už o adaptogénoch?


ADAPTOGÉNY sú rastlinné produkty, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu voči stresovým situáciám. Rozličné štúdie ukázali, že ADAPTOGÉNY majú neuroprotektívne účinky, pomáhajú pri únave, depresii a úzkosti a stimulujú centrálny nervový systém. Štúdie tak taktiež ukázali, že ADAPTOGÉNY môžu zvýšiť mentálnu kapacitu hlavne pri zvýšenom strese a únave kedy môžu pomôcť s mentálnym vyčerpaním a zlepšiť pozornosť.

Na to aby sa určitá rastlina mohla nazývať adaptogénom musí spĺňať striktne kritéria.

A. Musí mať minimálne nepriaznivé účinky. B. Musí zvyšovat odolnosť organismu proti nepriaznivým vplyvom nie špecifickým účinkom, ale prostredníctvom širokej škály fyzikálnych, chemických a biochemických faktorov.

C. Musí mat celkovo normalizujucí účinok, zlepšujucí všetky stavy a nezhoršujúci žiaden z nich.


ADAPTOGÉNY majú veľa priaznivých účinkov. Medzi niektoré z nich patria nasledované:

Ochraňujú naše bunky pred oxidatívnym stresom, pomáhajú podporiť imunitný systém a pomáhajú zmierniť zápalovú reakciu. Pomáhajú dendritickym bunkám zvýšiť počet T lymfocytov, ktoré podporujú imunitu a môžu potencionálne znížiť trvanie a ťažkosť ochorenia.

Podporují biosyntézu, to znamená hlavne tvorbu aminokyselin a bielkovinových zlúčenín. Zlepšují potenciu, libido a celkovú sexuálnu kondíciu.


ADAPTOGÉNY boli prvý krát používané v druhej svetovej vojne kedy boli podávané aj s inými chemickými látkami pilotom a členom ponoriek. Podávali sa im na zamaskovanie hladu, smädu, ale aj podporu zraku. Práve po tomto období sa začali ADAPTOGÉNY viac používať aj keď ich história je oveľa dlhšia keďže pochádzajú z ajurvedskej a čínskej medicíny.

Príkladom ADAPTOGÉNOV je rhodiola rosea, ashwaganda, sibírsky ženšen (Eleutherococcus senticosus), lekorica.

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page