top of page

Ako sa stať lekárom v USA s európskym vzdelaním?

V tomto článku sa Vám budem snažiť stručne zhrnúť tento proces.


1. Krok

Vyštudujte medicinu:-). Process sa dá začať aj počas školy, čo je ideálne.


2. Krok

Naštudujte si stránku Educational Comission for Foreign Medical Graduates (ecfmg.org). Tu sa dajú zistiť všetky podrobnosti o tom ako treba celý procesú začať. V skratke, cez túto stránku sa žiada o uznanie zahraničnej školy v USA. Myslím, že uznávajú všetky slovenské a české školy. Ja som vyštudovala 2.Lekársku Fakultu Karlovej Univerzity v Prahe. 


3. Krok

USMLE (United States Medical Licensing Examination) step 1 a 2. Testovacie centrá sú aj v Európe. Step 2 má praktickú pod-časť ktorá sa dá robiť iba v USA. Step 1 je viac teoretický, porovnala by som ho k učivu z 1.-3.ročníka medicíny.

Step 2 je viac praktický, vedomosti z 4.-6.ročníka medicíny.

Na tieto skúšky sú rozne prípravné kurzy. Napríklad cez Kaplan University (stoja dosť veľa peňazí). Ja som sa na ne výhradne pripravala z učebníc zakúpených cez eBay a cez rôzne internetové fóra.

Tieto skúšky sú dosť náročné. Hlavne príprava je časovo náročná, ale dá sa to zvládnuť. Čím lepší vysledok, tým lepšia šanca dostať sa do residency programu ktorý chcete. Myslím, že od budúceho roka sa už nebude skóre testu uvádzať a bude tam len výsledok Pass alebo Fail. Takže potom bude treba zaujať residency programy Vaším životopisom.


4. Krok

Ešte pred "matchom" si dáte prihlášky do residency programov ktoré sa Vám najviac pozdávajú a dúfate že Vás pozvú na pohovor. Dostať sa na pohovor je niekedy pre zahraničných absolventov dosť ťažké, hlavne ak rozmýšľate o viac kompetetívnej špecializácii ako ophtamology, OB/GYN, Dermatology..atď. My ako zahranicní absolventi máme najväčšiu šancu v odboroch Family Practice, Internal Medicine a Pediatrics.

Residency match sa koná raz do roka.

Potom ako ukončíte pohovory si obodujete residency programy podľa preferencie (rank your programs). Programy si taktiež obodujú uchádzačov podľa toho koho by najviac vo svojom programe chceli. Potom sa to cez nejaky múdry počítačový program "zmatchuje". Takto sa ocitnete v residency programe. Hlavne sa vždy neocitnete tam kde ste najviac chceli (môžete skončiť na neatraktívnom mieste "in the middle of nowhere"). Väčšina residency programov trvá 3-4 roky, takže netreba zúfať. Keď sa na to restrispektivne pozerám tak je v podstate jedno kde ten program je pretože aj tak nemáte počas tých troch rokov na nič iné ako na prácu čas. Po skončení residency sa môžete presťahovať kam chcete.

Ak sa chcete špecializovať musíte si ešte urobiť fellowship v danej špecializácii.

Residency match je velmi kompetetívny a my ako "foreign medical graduates" nemame až také dobré šance ako majú americký absolventi.

Veľa residency programov požaduje "clinical experience in the US", čo je pre nás ťažké zohnať. Hlavne ak si musíte žiadať o viza.



5. Krok

Residency

Jedno slovo - DRINA

Celkovo si ale myslim, že americký tréning je lepší ako ten slovenský/český. Vaši učitelia - lekári chcú učiť, predávať svoje vedomosti a posúvať Vás ďalej. Hlavne chcú aby ste boli úspešní v tom čo robíte.


6. Krok

Môžete si konečne hladať "dream job".

Ešte počas residency si môžete spraviť Board Exam v danej špecializácii (niečo ako atestácia).

Potom si treba požiadať o licenciu v štáte kde chcete byť a môžete si hladať o prácu.


Toto bol len v skratke opisaný proces

ak máte akékoľvek otázky, napíšte mi správu.

Ja som začala tento proces v roku 2007 a niektoré veci sa mohli od vtedy zmeniť. Na skúšky som sa učila po medicíne a celý proces mi trval aj s prestávkami asi 2 roky. Som si istá, že sa to dá zvládnuť aj rýchlejšie. Jednu radu, ktorú by som dala všetkým, ktorí uvažujú o kariére v USA - pracujete na svojom životopise už počas štúdia medicíny a ak sa Vám dá vybavte si stáže v USA počas školy. Je to oveľa ľahšie ako po ukončení školy



552 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page