top of page

Eliminačná diéta

Úvod


Eliminačná (vylučovacia) diéta môže pomôcť s príznakmi a stavmi, ktoré nereagovali na inú liečbu. Niektoré potraviny/jedlá, ktoré často konzumujeme môžu súvisieť s dlhým zoznamom zdravotných problémov. Napríklad - problémami so zažívaním, bolesťami hlavy, chronickymi problémami s dutinami, nízkou energiou, depresiou, výkyvmi nálady, ekzémom, podráždením kože, bolesťami kĺbov, astmou, prírastkom na hmotnosti a ďalšími. Ľudia môžu trpieť týmito príznakmi dlhú dobu bez toho aby si uvedomili, že za nich môžu potraviny. Na prepojenie medzi príznakmi a potravinami často prídeme až po odstránení určitej potraviny/jedla z jedálnička.


Eliminačná diéta sa zameriava na odstránenie bežných potravín, ktoré môžu spôsobovať príznaky (zoznam týchto potravín je pre každého zostavený individuálne). Pri opätovnom zavedení jednotlivých potravín sa identifikujú potraviny, ktoré vyvolajú príznaky.


V prvej fáze eliminačnej diéty (keď sa potraviny vylučujú) by sa malo veľa chronických príznakov zlepšiť alebo vymiznúť. Keďže imunitný systém je menej zaťažený, telo má možnosť uzdraviť sa. Počas eliminačného obdobia je dôležité aby bola strava chutná a výživná.

Po ukončení trojtýždňovej eliminačnej fázy sa pacienti podrobia procesu opätovného zavedenia potravín. Cieľom je rozšíriť škálu zdravých potravín na ktoré pacient nereaguje. Znovu zavedenie potravín spočíva v tom, že sa pridáva jedno jedlo každých 72 hodín a pozoruje sa, či je toto jedlo spojené s negatívnymi príznakmi. Potraviny, ktoré naďalej vyvolávajú príznaky (fyzické, duševné a emocionálne), sa potom eliminujú na ďalších 3-6 mesiaciov. Počas tohoto času sa pracuje na hojení čreva (leaky gut). Liečenie čreva a schopnosť úspešne znovu zaviesť potraviny je dôležité, pretože konzumácia tých istých jedál denno denne neposkytuje telu celú škálu fytonutrientov potrebných pre zdravie. Strava s veľkou rozmanitosťou potravín pomáha zabezpečiť telu základné živiny a je obzvlášť dôležitá pre tých, ktorí majú problémy s trávením.




Benefity elminačnej diéty


Pomáha identifikovať jedlá, ktoré môžu spúštať symptómy.

Mnoho ľudí s precitlivosťou na určité jedlo si neuvedomuje, že spúšťačom sú konkrétne potraviny. Reakcie na potraviny sa často prehliadajú ako prispievatelia k chronickým zdravotným problémom. Reakcie na potraviny sa dajú rozdeliť fo troch skupin:

1.alergie na potraviny, ktoré spôsobujú závažné príznaky okamžite po konzumácii danej potraviny.

2.Potravinová senzitivita (precitlivelosť). Sem patria reakcie, ktoré môžu byť oneskorené o hodiny alebo dokonca dni. Senzitivita na jedlo je zvyčajne výsledkom nerovnováhy v gastrointestinálnom systéme, ktorá ovplyvňuje imunitný systém.

3. Potravinová intolerancia môže byť výsledkom reakcií na určité chemikálie v potravinách (napr. MSG alebo histamín). Intolerancie sa môžu vyskytnúť aj vtedy keď človek nemá enzým potrebný na trávenie potravy (napríklad laktáza, ktorá je potrebná na trávenie mliečnych výrobkov).

Keď sa konzumujú rovnaké potraviny deň čo deň, može to viesť k väčšej citlivosti na tieto potraviny. Ak osoba neustále konzumuje potraviny, na ktoré je citlivá, môže dôjsť k narušeniu trávenia a absorpcie. Navyše pacienti s oslabeným imunitným systémom môžu byť viac náchylní na potravinové senzitivity. Eliminačná diéta je užitočným nástrojom na diagnostiku nežiaducich reakcií na jedlo, či už ide o skutočnú alergiu, intoleranciu, alebo citlivosť. Eliminačná diéta vedie jednotlivcov k zahrnutiu alebo vylúčeniu určitých potravín. Jedlá, ktorým sa treba vyhnúť, sú tie, ktoré sa obvykle konzumujú často (dokonca niekoľkokrát denne) vrátane pšenice a iných zŕn obsahujúcich lepok, mliečnych výrobkov, rafinovaných a umelých sladidiel, kukurice, hovädzieho mäsa, bravčového mäsa, vajec a sóje. Fastfood a iné vysoko spracované hotové jedlá obsahujú celý rad prozápalových chemikálií, ktoré zvyšujú toxické zaťaženie pečene.


Znižuje zápal

Jedlá akéhokoľvek druhu môžu vyvolať zápalové reakcie v organizme. Črevná stena sa stáva priepustnejšou a je vystavená prúdu veľkých, nestrávených častíc potravy do krvi (stav nazývaný „syndrom presakujuceho čreva“). Toto narušenie črevnej bariéry môže umožniť únik iných látok (ako sú baktérie, chemikálie a kvasinky) z čreva do krvného riečišťa, čo ďalej stimuluje imunitný systém a spôsobuje ďalšie zápaly. Rovnako ako môžu potravinové reakcie viesť k netesnosti čriev, platí to aj naopak, netesné črevo môže významne zvýšiť vývoj precitlivosti na jedlo. Odstránenie spúšťacích potravín znižuje zápal a pomáha upokojiť imunitnú odpoveď. Eliminačná strava pomáha zmierňovať zápal tým, že sa sústredí na protizápalové potraviny. Odstraňovaním bežných spúšťacích potravín spôsobujúcich zápal sa črevo lieči. To umožňuje aby imunitný systém opäť začal správne fungovať. Podporuje tiež zlepšenú imunitnú reakciu na vzduchom prenášané kontaminanty a alergény, priemyselné kontaminanty, vírusy, parazity a baktérie - čo znamená, že jedinci budú menej postihnutí toxínmi a infekciami, čím sa zníži aktivita ich choroby.

Črevná výstelka je tvorená bunkami, ktoré sa vymienajú približne každé dva až štyri dni. To znamená, že v priebehu jedného týždňa sa každá bunka v črevnej výstelke rozpadne alebo odtrhne a narastie nová bunka, ktorá nahradí jej miesto. Odstránenie potenciálne škodlivých potravín z potravy, potravín ktoré spôsobujú zápal a zároveň zásobovanie tela zdravými protizápalovými potravinami (najmä tými, ktoré obsahujú zdravé tuky, vlákninu a množstvo fytonutrientov) pomáha pri budovaní silnejšiej a zdravšej črevnej steny.


Podporuje zdravý mikrobióm.

Zdravie čreva je veľmi doležité pre celkové zdravie. Viac ako 70% imunitného systému je zoskupeného v zažívaciom trakte. Črevný imunitný systém neustále posudzuje veci, ktoré sú užité alebo vdýchnuté do zažívacieho traktu. Spôsob akým imunitný systém reaguje je ovplyvnený flórou, ktorá obýva črevo. Normálna flóra pomáha regulovať imunitnú odpoveď. Keď je črevo zapálené, rovnováha medzi prospešnými a nepriaznivými mikróbmi sa poskodi. To má za následok nesprávnu stimuláciu imunitnej reakcie a môže spôsobiť nepriaznivé symptómy. Poskytovanie nevyhnutných živín je rozhodujúcim faktorom pri vytváraní zdravého mikrobiómu a zdravej imunitnej odpovede. Eliminácia určitých potravín znižuje zápal, ktorý umožňuje liečiť črevo a nakoniec aj imunitný systém. Mikrobióm je možné zmeniť konzumáciou zdravých potravín, najmä potravín s vysokým obsahom bielkovín, fytonutrientov, probiotík a prebiotík. Tieto potraviny sú základom eliminačnej stravy.


Bez mlieka, bez lepku

Z dôvodu ich častého spojenia s nepriaznivými reakciami sa mliečne výrobky pri eliminačnej strave vynechávajú. Problémy s mliečnymi výrobkami sú spôsobené prítomnosťou mliečneho cukru, laktózy. Laktóza prítomná v čerstvom mlieku a v mnohých ďalších komerčne dostupných mliečnych výrobkoch môže spôsobiť bolestivé nadúvanie, plynnatosť a zažívacie ťažkosti najmä u tých, ktorým chýba enzým laktáza (enzým potrebný na správne trávenie laktózy). Odhaduje sa, že niekde medzi 25% a 90% svetovej populácie má do určitej miery deficit laktázy. Fermentované mliečne výrobky ako je jogurt a kyslá smotana, majú zväčša menšie množstvo laktózy, ale tieto výrobky obsahujú kazeín (mliečny proteín) ktorý môže tiež spôsobovať nežiadúce reakcie. V mlieku existujú rôzne typy kazeínu (A1 a A2 beta kazeín). Vedci však naďalej skúmajú úlohu, ktorú tieto kazeínové proteíny hrajú pri alergiách, intoleranciách a priepustnosti čreva. Vylučuje sa tiež lepok. Lepok je lepkavá, vo vode rozpustná skupina bielkovín, ktoré sa nachádzajú v niekoľkých kľúčových obilninách (jačmeň, raž a pšenica) a súvisiacich obilných výrobkoch (chlieb, obilniny, sušienky, cestoviny atď.). Bielkoviny v lepku nazývané gliadíny môžu v tenkom čreve poškodiť mikrovily (prstovité výčnelky črevných buniek). Toto zhoršenie môže spôsobiť netesnosť čriev, alergie na jedlo, citlivosť, intoleranciu a ďalšie poruchy trávenia alebo autoimunitné stavy. Niektorí ľudia dobre reagujú na odstránenie lepku zo stravy a to aj pri absencii obvyklých gastrointestinálnych príznakov spojených s intoleranciou lepku. Rastúce množstvo dôkazov spája lepok s neurologickými príznakmi vrátane depresie, únavy, migrény a mozgovej hmly, ktoré sa môžu javiť ako nesúvisiace s príjmom potravy. Avšak vzhľadom na to, že v črevách je produkovaných veľa neurotransmiterov, spojenie medzi celkovým zdravím čriev a zdravím mozgu je nepopierateľné.




Fytonutrienty potrebné na liečenie čriev

Eliminačná diéta je pestrá na zeleninu a ovocie. Tieto rastlinné potraviny poskytujú komplexný súbor základných živín - fytonutrientov a antioxidantov, ktoré podporujú hojenie a detoxikáciu v čreve, pečeni a obličkách. Antioxidanty poskytujú ochranu pred voľnými radikálmi (molekulami, ktoré môžu poškodiť bunky), ktoré sa často tvoria pri detoxikácii. Rastlinné potraviny pomáhajú alkalizovať organizmus a zlepšujú vylučovanie toxínov obličkami. Fytonutrienty tiež zohrávajú aktívnu úlohu pri zlepšovaní stresovej reakcie a znižovaní zápalu. Farebné čerstvé ovocie obsahuje fytonutrienty, ale tiež má prírodný cukor. Naše chuťové poháriky všeobecne reagujú na sladké jedlá, čo často vedie k tomu, že ľudia jedia viac ovocia ako zeleniny. Eliminačná diéta kladie dôraz na to aby sa do stravy pridávalo viac zeleniny ako ovocia a aby sa predišlo nadmernému príjmu prírodných cukrov.

Snáď jedným z najväčších problémov v našej spoločnosti je množstvo sladidiel v potravinách. Jesť „čistejšiu“ diétu môže pomôcť zvýšiť schopnosť pečene eliminovať toxíny. Eliminačná diéta okrem toho, aby sa vyhla potenciálne reaktívnym potravinám a výrobkom, ktoré môžu byť toxické, podporuje spotrebu organických potravín s cieľom znížiť toxickú záťaž v tele. Podporuje tiež zdroje živočíšnych bielkovín kŕmensôch trávou na pastvinách a vo voľnom výbehu, pretože obsahujú vyššie množstvo zdravých omega-3 mastných kyselín ako tie živočíchy , ktoré sú vykrmované kukuricov a sú zatvorené v klietkach.


Toxická záťaž (toxic load) osoby je výsledkom troch hlavných faktorov: 
Genetika: predispozícia na účinnú výrobu detoxikačných enzýmov potrebných na spracovanie toxických zlúčenín alebo substrátov je jedinečná a závisí od našej genetiky.
Toxíny: vystavenie toxínom môže byť prostredníctvom vnútorných aj vonkajších zdrojov.
Strava: strava bohatá na detoxikačné živiny a fytonutrienty podporí schopnosť tela vylučovať toxické látky.


Aj keď je v tomto potravinovom pláne veľký dôraz na zníženie príjmu toxínov všetkého druhu, rovnako dôležité je odstránenie nahromadených toxínov prítomných v tele. Niekoľko metabolických ciest v tele je zodpovedných za premenu toxínov na chemické zlúčeniny, čo umožňuje elimináciu toxínov predovšetkým močom, stolicou a potom. Na podporu procesu detoxikácie je potrebných veľa rôznych živín. Nedostatok týchto živín by mohol mať za následok zvýšenie toxického zaťaženia. Znížením toxickej záťaže tela čistou stravou pomôžeme pečeni pri premene toxínov uložených v tukových bunkách tela na medziprodukty, ktoré sa potom môžu vylučovať močom a stolicou. Príjem potravín s vysokým obsahom vlákniny s primeranou hydratáciou je nevyhnutný na zabezpečenie eliminácie týchto transformovaných toxínov.


Pri eliminačnej diéte sa kalórie neobmedzujú

Strata na váhe nie je cieľom tejto diéty, ale môže (ale nemusí) nastať. Eliminačná diéta teda nie je tak obmedzujúca ako niektoré iné stravovacie režimy. Je však nevyhnutné, aby pacienti jedli iba tie potraviny, ktoré sú uvedené na zozname potravín.


Podporuje informovanosť o potravinách

Pomáha nám identifikovať akékoľvek spúšťacie potraviny, ktoré naďalej spôsobujú príznaky. Počas fázy reintrodukcie (opätovného zaradenia) potravín sa u mnohých pacientov zvyšuje povedomie o potravinách, ktoré v tele vyvolávajú príznaky. Už po niekoľkých týždňoch môže nastať zvýšená citlivosť v chuťových pohárikoch na to, ktoré potraviny spôsobujú zmeny v tele. Symptómy, ktoré sú v súčasnosti problémom, sa pravdepodobne počas eliminačnej diéty zlepšia, aj keď v počiatočnom obdobé sa môžu zhoršiť. Keďže potraviny, ktorým sa v prvej fáze vylúčili sa opatrne zahrnú späť do stravovania, pacienti môžu zistiť, ktoré potraviny môžu vyvolať príznaky. Celkovo si pacienti všimnú, že sa oveľa viac sústredia na to, po ktorých potravinách sa cítia lepšie a po ktorých horšie.


 

Zdroj: Elimination diet Comprehensive guide - Institute for Functional Medicine



1 307 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page